Yaşam Döngüsünde Bakır’ın Stratejik Önemi

Yaşam Döngüsünde Bakır’ın Stratejik Önemi




Balıkesir Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kireç ‘’Dünya 2030’da büyük bakır açıklığı ile karşı karşıya kalabilir. Mevcut yüksek talep ve küresel bakır madeni kaynaklarının düşük üretimi nedeniyle, kısa vadede önümüzdeki birkaç yıl içinde dünya bakır fiyatı yükselmeye devam edebilir. Dünya genelinde kullanılmayan keşifleri yapılmış yeni madenler küresel madencilik şirketlerinin rekabet ve dikkatinin odağı olacak.” diye konuştu.

Başkan Kireç ”Analistlerin, önümüzdeki on yıl içerisinde her yıl altı milyon ton arz açığı görüyor. Oluşacak açığın, çevre dostu temiz enerji sektörünün yenilenebilir enerji rüzgar ve güneş enerjisinde ,otomotiv sektöründe elektrikli araçlardaki artış, akü depolama için yüksek talep yeni iletim teknolojilerinin geliştirilmesi, sanayi ,inşaat ve evsel alanlardaki son artıştan kaynaklandığı söyleniyor. ” dedi.

Dünyada oluşabilecek açığı kapatmak için değerlendirmede bulunan Başkan Kireç,
”Arz ve talep arasındaki açığı kapatmak için bakır endüstrisinin , 2030 yılına kadar yıllık 4,7 milyon tonluk arz açığını kapatabilecek madenler inşa etmek için 100 milyar dolardan fazla harcaması gerekir.
Arz ve talep arasındaki dengesizlik önümüzdeki yıllarda bariz olarak fark edilmeye başlayacaktır. Dünyanın iklim değişliğini durdurmak için enerji geçişinin turuncu metal talebini yılda 25-27 milyon tondan 2030 yılarında yıllık 31-32 milyon tonun biraz üzerine çıkabileceği öngörülüyor.’’ dedi.

Balat Gazetesi

1989 yılında Televizyon, Radyo sonrasında Dijital Medya, Dergi ve Gazetecilik yapmaktadır.